Zbog aktiviranja hipoteka 10000 bh. građana ostalo bez krova nad glavom

Bez autora
Aug 27 2011

Iako je garant vraćanja kredita hipoteka dužnika, banke to zanemaruju i bez krova nad glavom ostavljaju žirante. Krediti u FBiH osigurani nekretninama iznose 4,86 milijardi KM. U BiH je ove godine oko 10000 građana ostalo bez stana ili druge imovine usljed aktiviranja hipoteke zbog neplaćanja kredita. S obzirom na pokazanu "gramzivost" i zatvoreno poslovanje banaka, u narednom periodu u BiH će biti još ovakvih slučajeva. Bez kuće, stana ili poslovnog prostora najčešće ostaju žiranti, jer im banke nisu prezentovale kreditnu historiju onih koji su podizali kredit. U BiH je ove godine aktivirano hipoteka u vrijednosti od oko 150 miliona KM, zbog čega je, kada se u obzir uzme prosječan iznos kredita od 15000 KM, najmanje 10000 građana ostalo bez neke nekretnine. Iako je garant vraćanja kredita hipoteka dužnika, banke to zanemaruju i bez krova nad glavom ostavljaju žirante. U ovom slučaju deblji kraj izvukli su žiranti. Naime, često se dešava da se klupko ne odmota do kraja i ne sazna kome su sve i na osnovu čega krediti odobravani.

Zbog aktiviranja hipoteka 10000 bh. građana ostalo bez krova nad glavomIako je garant vraćanja kredita hipoteka dužnika, banke to zanemaruju i bez krova nad glavom ostavljaju žirante. Krediti u FBiH osigurani nekretninama iznose 4,86 milijardi KM.

U BiH je ove godine oko 10000 građana ostalo bez stana ili druge imovine usljed aktiviranja hipoteke zbog neplaćanja kredita, tvrdi član UO Udruženja za zaštitu žiranata BiH, Mika Nikić.

On upozorava da će, s obzirom na pokazanu "gramzivost" i zatvoreno poslovanje banaka, u narednom periodu u BiH biti još ovakvih slučajeva. Prema Nikićevim riječima, bez kuće, stana ili poslovnog prostora najčešće ostaju žiranti, jer im, kako ističe, banke nisu prezentovale kreditnu historiju onih koji su podizali kredit.

"U BiH je ove godine aktivirano hipoteka u vrijednosti od oko 150 miliona KM, zbog čega je, kada se u obzir uzme prosječan iznos kredita od 15000 KM, najmanje 10000 građana ostalo bez neke nekretnine. Iako je garant vraćanja kredita hipoteka dužnika, banke to zanemaruju i bez krova nad glavom ostavljaju žirante. Tvrdim da su u ovom slučaju deblji kraj izvukli žiranti. Naime, često se dešava da se klupko ne odmota do kraja i ne sazna kome su sve i na osnovu čega krediti odobravani", tvrdi Nikić za "Press RS".

On objašnjava da su u velikom broju slučajeva kredite dobijali građani i firme koja već imaju založenu nekretninu u drugoj banci.

"Međutim, o ovom i drugim vidovima zaduženja banke ne daju informacije! One žiranta obavijeste samo o mjesečnim primanjima onoga ko traži kredit, a kriju ostale podatke o zaduženosti, koji moraju da budu otvoreni. Isključivi cilj je da odobre kredit jer znaju da će novac neko morati da vrati", ogorčen je Nikić.

On smatra da bi u svakoj normalnoj zemlji ugovori u kojima nisu navedeni svi podaci o klijentu veoma brzo bili proglašeni ništavim.

"Razumijem da neko ko izgubi posao jedno vrijeme ne može da plaća rate, ali ne shvatim da neko ko nije pretrpio nikakav finansijski gubitak odjednom to više nije u stanju. Suština je u tome da banke koje posluju u BiH nastoje da plasiraju što više kredita ne bi li profitirale na kamatama. To što iz godine u godinu divlja vrijednost aktiviranih hipoteka, njih uopšte ne zabrinjava i ne sugeriše im da u njihovom poslovanju nešto ne štima", kaže Nikić.

Vrijednost hipoteka u RS, koje su banke zbog neplaćanja kredita aktivirale u prvoj polovini godine, iznosi skoro 49 miliona KM. To je za 10 miliona više nego lani, a čak 20 miliona maraka više u odnosu na 2009. S druge strane, vrijednost kredita koji su osigurani hipotekama na nekretnine za šest mjeseci ove godine u bankama RS iznosila je dvije milijarde KM, što je za 140 miliona više u odnosu na isti period lani. U odnosu na 2010, u FBiH je iznos kredita osiguranih nekretninama u ovoj godini veći za 176 miliona i iznosi 4, 86 milijardi KM.

U entitetskim agencijama za bankarstvo i Udruženju banaka BiH ni nakon brojnih poziva "Press RS" nije uspio dobiti podatke koliko je građana ostalo bez nekretnine, niti da li se hipoteke više aktiviraju kod dužnika ili kod žiranata.

Sagovornik "Pressa RS" iz Kiseljaka, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet, kaže da će ostati bez kuće vrijedne 100000 KM zbog toga što čovjek kojem je bio žirant nije vraćao kredit od 20000 KM!

"On je kredit podigao da bi kupio traktor i priključke, ali nije plaćao rate! Međutim, banka nije dirala njegove nekretnine i mašine koje je kupio, nego se ostrvila na moju imovinu", kaže neimenovani sagovornik.

Pored netransparentnosti prilikom odobravanja kredita i mehanizama naplate dospjelih potraživanja, ekonomisti upozoravaju na nekorektnost banaka u pogledu naplaćivanja obrade kredita, jer su na taj način u BiH lani zaradile 16,5 miliona KM.

Profesor Nikola Grabovac je ukazao na to da banke to rade da bi stvorile određene rezerve u slučaju da klijenti ne budu plaćali rate, ali da je to nekorektno, jer su u kamatne stope već uračunati svi troškovi odobravanja kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik